LISSABON TIP 3: ALFAMA

De door Unesco geregistreerde oudste wijk van de Portugese stad Lissabon is Alfama. Het hoogste punt van de wijk Alfama wordt gedomineerd door ‘Castelo de São Jorge’. Dit meest bekende kasteel van Lissabon is zeker een bezienswaardigheid. De oudste delen van Castelo de São Jorge dateren uit de zesde eeuw. Oorspronkelijk was het gebouwd als fort. Pas tijdens het bewind van Alfons I van Portugal, de nationale held van Portugal, werd het fort omgebouwd tot kasteel. Dit schitterende kasteel van Lissabon is prima bereikbaar met de tram. Het uitzicht over de stad en de Taag zal zeker een indruk achter laten.

Al wandelend door de wijk Alfama maak je kennis met het echte leven in Lissabon. De soms behoorlijk steile of dalende kronkelende straten en steegjes leiden je een weg naar kleine pleinen, kerken als Sé de Lisboa en Igreja de Santo António, drukke kruispunten en bovenal langs prachtige al dan niet met tegels bekleedden gevels. De authentieke woningen in Alfama zijn hier klein, kleurrijk en veelal voorzien van een smeedijzeren balkon. Her en der hangt er wasgoed aan een lijn te drogen, sjokt men met boodschappen richting huis en klinkt er gelach vanuit een klein cafe of vanaf een knus terras.

Hoewel Alfama voor lange tijd verpaupert raakte, is er inmiddels een ommezwaai te bespeuren. Er zijn her en der wat bouwactiviteiten, er openen steeds meer moderne restaurants en er zijn steeds meer jonge mensen die zich hier graag willen vestigen. Dit alles zorgt voor veel activiteit en nieuw te ontdekken plekken.

Alfama

Voor de bekende hop-on hop-off bussen is in de wijk Alfama geen of een beperkte doorgang te vinden. Soms zie je daarom ook een kleiner exemplaar door de hoofdstraten rijden. Hierom laten de toeristen zich ook wel met een tuk-tuk vervoeren. De chauffeur verteld je onderweg allerlei leuke en boeiende details over de wijk. Een meer authentieke manier om je hier te verplaatsen is met de tram. Lijn 28 is een bekende tramroute die een vaste route volgt. Deze route begint oorspronkelijk buiten de wijk Alfama vanuit het westen van Lissabon en loopt door tot aan oosten waar deze eindigt aan de Praça Martim Moniz. Maar op deze route kun je natuurlijk ook in en uitstappen waar je wilt. Wie goed ter been is, kan de wijk het allerbeste te voet verkennen. Op deze manier kun je in je eigen tempo een leuke route lopen en je laten verrassen door wat de wijk je te bieden heeft.

Vanaf de ‘Miradouro de Santa Luzia’ kun je de hele wijk Alfama in je opnemen. Dit uitkijkpunt is direct naast de kerk ‘Igreja de Santa Luzia’ gelegen. Hiervandaan zie je de prachtige kerken ‘Santa Engravia en San Miguel’. Daarnaast kun je zien hoe dicht de wijk Alfama bebouwd is. De oranje daken bedekken alle mooie plekken van de wijk die het historische karakter laten weerspiegelen. Vanaf de Miradouro de Santa Luzia heb je tevens uitzicht over de Taag en de Infante Dom Henrique boulevard, waar regelmatig een cruiseschip arriveert.

Een ander mooi uitkijkpunt in de wijk Alfama is de nabij gelegen ‘Miradouro das Portas do Sol’. Op de parkeergarage die er naast ligt is een leuk restaurant gelegen. Hier kun je onder een parasol genieten van het spectaculaire uitzicht met daarnaast een heerlijk koel drankje.

Typisch straatbeeld voor Alfama

Fado

Het Portugese levenslied staat bekend als Fado. In het verleden werd de Fado muziek vooral gespeeld in de arme delen van de stad en de dorpen. Zo ook in Lissabon. Fado is eigenlijk een soort klaagzang die met name tijdens de dictatuur erg populair was. Het was voor de Portugezen een manier om zich te kunnen uiten over wat vaak over verlangens, verdriet en weemoed gaat. Het kan ook een stuk positiever en dan gaat het over blijheid en natuurlijk de liefde. Dit theatrale genre uit de Portugese muziekindustrie wordt inmiddels gezien als ware kunst.

In de wijk Alfama is er een Fado museum en kun je daarnaast op verschillende plekken van de wijk een voorstelling bijwonen. De Fado optredens vinden veelal plaats in een restaurant. Terwijl je geniet van de authentieke Portugese keuken, komen er een aantal optredens van verschillende Fado artiesten voorbij. De zanger of zangeres wordt muzikaal bijgestaan door één of meerdere gitaristen. Vaak betreft dit een klassieke gitaar en/of de Portugese gitaar. Tijdens de voorstelling is het eigenlijk ongehoord om te praten. Maar waarschijnlijk voel je die behoefte ook niet en word je helemaal meegenomen in de emoties van het lied.

Een fado-optreden bijwonen

Wil je een fado-optreden in Alfama bijwonen? Dan is vooraf reserveren zeker aan te raden. Het is onder toeristen een zeer populaire bezigheid tijdens hun vakantie aan Lissabon.

Reserveer een fado diner in Lissabon

Het roze gekleurde ‘Museu do Fado’ is gelegen aan de Largo Chafariz de Dentro. Bezoekers kunnen hier de geschiedenis over de Fado vanaf de oorsprong in het begin van de negentiende eeuw tot aan nu ontdekken. Daarnaast zijn er verschillende kunstwerken te bewonderen en worden er verschillende namen van Fado artiesten tentoongesteld en hun achterliggende verhalen verteld.