LISSABON TIP 10: SINTRA

Een stad net buiten Lissabon in de Portugese binnenlanden die nog zeker de nodige aandacht op onze site behoeft is Sintra dat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat vermeld. Eigenlijk is het een gemeente binnen het district Lissabon. De naam heeft de stad te danken aan de Kelten. In het Keltisch betekent Sintra ‘maan’. Nu moet je niet meteen op zoek gaan naar geografische vormen die dit zouden kunnen verklaren. Het heeft ermee te maken dat hier in een ver verleden een Keltische maantempel stond. Het is een kleurrijk stadsdeel door de mooie pasteltinten die op de veel van de gevels te vinden zijn. Ook zijn er tal van leuke bezienswaardigheden in deze stad.

Op deze pagina vertellen wij hoe je het best hier kunt komen en laten we een aantal van de bijzondere bezienswaardigheden de revue passeren. Het aantal bezienswaardigheden is echter veel groter, dus vertrek op tijd uit Lissabon en trek zeker genoeg tijd uit wanneer je Sintra gaat bezoeken.

Zo kom je in Sintra

Zoals al eerder gezegd is Sintra eigenlijk een aparte gemeente en het ligt dus ook niet in de stad Lissabon zelf. Het maakt deel uit van het district en daardoor is Sintra wel vrij goed te bereiken vanuit de Portugese hoofdstad. Elk kwartier vertrekt er een trein naar Sintra die er ongeveer veertig minuten over doet om de stad te bereiken. Het een goedkope manier om naar Sintra te reizen.

Vanaf het station vertrekken meerdere bussen die je verder naar de trekpleisters brengen in Sintra. Het is aan te raden om de bussen te nemen, want de meeste bezienswaardigheden liggen in bergachtig gebied en niet direct dichtbij het station. Als je van wandelen houdt en graag van de ene sprookjesachtige omgeving in de andere wilt belanden, dan kan een voettocht een leuke uitdaging zijn waar je wordt beloond met mooie levende ansichtkaarten. De combinatie van mooie architectuur in een groene omgeving geeft dit alles een extra dimensie.

Sintra staat vol met prachtige bezienswaardigheden. Het zijn er zoveel, dat we er hier slechts enkele de nodige aandacht zullen geven. Dat neemt niet weg dat je dan al uitgekeken bent met wat wij hier presenteren, want de hele omgeving is sprookjesachtig.

Palácio Nacional de Sintra

Wat betreft bereikbaarheid is het paleis van Sintra het beste bereikbaar, want deze is gesitueerd in het historische centrum van Sintra. Het aparte maar ook kenmerkende detail aan het paleis zijn de twee schoorstenen die zich boven de keuken bevinden. De bouwstijl doet Moors aan. Dit komt natuurlijk omdat het gebouw destijds in de achtste eeuw tot stand is gekomen ten tijde van de Moorse overheersing. In de loop van de eeuwen zijn er wel wat uitbreidingen en verbouwingen geweest waardoor je ook sporen zult zien van andere culturen. Zo zijn er elementen in de renaissance stijl en manuel-stijl.

Het paleis is één van de best bewaarde middeleeuwse koninklijke residenties en daarmee ook terecht geplaatst op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Palácio Nacional de Sintra

Palácio da Pena

Een bezoek aan Sintra is weggegooid als je niet het Palácio da Pena hebt bezocht. Dit paleis is werkelijk sprookjesachtig. Het gebouw is nog niet eens zo heel oud en dateert uit 1840. Het behoort wel tot de zeven wonderen van Portugal. Naast dat het gebouw door zijn gele en rode pastelkleuren een mooi contrast biedt in zijn groene omgeving is ook de ligging een groot pluspunt. Gesitueerd bovenop een berg zie je het paleis als vrij snel in zijn volle glorie naar je lonken.

De buitenkant is al adembenemend, maar ook de binnenzijde is zeker de moeite van het bekijken waard. Het is namelijk de koninklijke zomerresidentie geweest. Iets wat je terugziet in de verschillende kamers en vertrekken. Laat je verrassen door de vele mooie ruimtes in het complex, maar vergeet niet wanneer je weer buiten komt een moment te genieten van de prachtige uitzichten vanaf de balustrades van het paleis. Zij trakteren je op een groen schouwspel van natuurschoon.

Handig leesvoer:
5 dingen die je moet weten als je het Palacio de Peña wilt bezoeken

Palácio da Pena

Een must-see

Sintra is werkelijk één grote bezienswaardigheid. Zo zijn ook het Parque Nacional da Pena met meer dan 2000 soorten exotische platen, het oudste kasteel van Sintra ‘Castelo dos Mouros’ dat een beetje doet denken aan de Chinese muur en het Parque e Palácio de Monserrate prachtige bezienswaardigheden in Sintra. Je raakt hier niet uitgekeken. Wil je alles uit je bezoek aan Sintra halen? Boek dan een overnachting in Sintra en start de dag met een voorsprong op toeristen die vanuit Lissabon moeten komen.

Je kunt hier makkelijk een dagtrip vullen en de kans is groot, dat wanneer je voldoende tijd hebt tijdens je verblijf in Lissabon, dat je nog eens terug wilt. Dit geeft een eventuele citytrip in Lissabon een enorme meerwaarde. Niet dat Lissabon zelf niets te bieden heeft, maar het zou stom zijn om Sintra niet te bezoeken als er zo dicht bij bent en voldoende tijd hebt.