LISSABON TIP 9: CASTELO DE SAO JORGE

Het bekendste kasteel van Lissabon is Castelo de São Jorge, vrij vertaald ‘kasteel van Sint Joris’. Het kasteel is dan ook een uitermate opvallende verschijning door zijn ligging op de hoogste heuvel van de stad. Hierdoor zie je hem al van veraf liggen. Het kasteel ziet er nog altijd even indrukwekkend uit en is mede daarom één van de populairste toeristische bezienswaardigheden.

Op deze pagina gaan we verder in op deze prachtige burcht. We laten een stukje van de geschiedenis voorbijkomen, maar ook enkele van de mooiste bezienswaardigheden op en rond dit complex. Ook geven we wat praktische informatie voor als je het kasteel met eigen ogen wilt zien en plant om het te gaan bezoeken.

Geschiedenis

De ligging op de hoogste berg van Lissabon geeft aan dat het kasteel op een belangrijke strategische plek is gesitueerd. Dat strategischs belang van deze plek is al oud en de geschiedenis neemt je dan ook ver terug in de tijd, zo’n zeshonderd jaar voor de geboorte van Christus. De fundamenten van het kasteel dateren namelijk uit deze periode. Al in de tweede eeuw voor Christus werden hier de eerste versterkingen gebouwd. Destijds waren het de Kelten en Iberische stammen die hier aanwezig waren en waarvan ook archeologische sporen zijn teruggevonden. Een hele rij bevolkingsgroepen is daarna nog gevolgd.

In de middeleeuwen werden de moren verdreven tijdens de reconquista. Interessant detail is dat dit gebeurde tijdens de ‘tweede kruistocht’ onder leiding van koning Alfonso Henriques. Dit was het historische ‘beleg van Lissabon’. Hier zegevierden de kruisvaarders nog. Later bleek dat dit het enige wapenfeit was van de verder rampzalig verlopen kruistocht.

Het kasteel was een belangrijk en uitermate efficiënt verdedigingsbolwerk dat ongewensten buiten de deur wist te houden. Door de eeuwen heen is het kasteel dan ook regelmatig versterkt en verbouwd. Vele machthebbers hebben hier hun sporen nagelaten en dat maakt van dit van de buitenzijde al imposante bouwwerk ook de binnenzijde van het complex zeer geliefd.

Een dieptepunt in de geschiedenis van Castelo de São Jorge was de grote aardbeving van 1755 die een groot deel van het complex verwoestte. Daarna traden jaren van verval in. Het was pas in de jaren veertig van de vorige eeuw dat het kasteel in eer werd hersteld. Tegenwoordig is het daarmee één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Lissabon.

Castelo de São Jorge

Bezienswaardigheden

Een kasteel met zoveel geschiedenis en sporen van groeperingen die het hier voor het zeggen hebben gehad levert natuurlijk een aantal interessante bezienswaardigheden op.

Camera obscura
In de zwarte kamer in het complex is een camera obscura geïnstalleerd. Een mooi stukje techniek waar gebruik is gemaakt van lenzen en spiegels waarmee een projectie van 360 ﮿ van de stad en haar bezienswaardigheden wordt gerealiseerd. Vanuit alle hoeken krijg je een ‘real time’ zicht op Lissabon.

Archeologische site
Weliswaar beperkt toegankelijk, maar toch heel interessant is de plaats waar de oudste sporen van het complex, maar ook van de stad Lissabon te vinden zijn. Delen van de fundamenten die dateren uit de zesde eeuw voor Christus zijn hier blootgelegd.

De muur en de kantelen
Het is mogelijk om de toren te beklimmen via de gerestaureerde kasteelmuren. Dit geeft een gevoel alsof je in andere tijden bent beland en er om de hoek zomaar een ridder kan staan. Bovendien heb je vanaf de muren een mooi zicht over de binnenzijde van het complex.

Uitzichtpunt
Castelo de São Jorge ligt op een mooi hoog punt en mag dan ook voor zichzelf spreken dat er plekken zijn waar het uitzicht buitengewoon is. Het uitkijkterras is hiervoor een mooi punt. Je hebt hier een mooi zicht over Lissabon en de Taag. Een ander bijkomend voordeel is dat dit terras bijzonder schaduwrijk is door de vele bomen, waardoor het op warme dagen hier ook aangenaam is om even te zitten en te genieten van het uitzicht.

De ruïnes van het koninklijk paleis
De aardbeving van 1755 heeft een hoop kapot gemaakt. Veel is herbouwd, maar niet alles. Toch kunnen ruïnes ook juist mooi zijn. Een goed voorbeeld hiervan zijn de restanten van het koninklijk paleis van de Alcáçova. Binnen de terreinen van de ruïnes zijn tal van mooie plekken, zoals de romantische tuinen en het restaurant Casa do Leao waar je in een prachtige omgeving kunt dineren. Let ook met een speciaal oog op de patio’s die duidelijk nog sporen hebben van de aanwezigheid van hoge adel in dit complex.

De tuinen
In Lissabon is er eigenlijk maar één plaats waar je nog inheemse flora kunt bewonderen en dat zijn de tuinen van Castelo de São Jorge. Hier kom je primaire inheemse planten en bomen tegen. Denk hier bijvoorbeeld aan de kurkeik, de olijf en nog vele andere inheemse planten en bomen. Het is een mooie groene oase zo dicht bij de Portugese hoofdstad.

Castelo de São Jorge

Het kasteel bezoeken

Het kasteel is het gehele jaar te bezoeken. Alleen op 25 december, 1 januari en 1 mei zijn de poorten gesloten. Tickets zijn verkrijgbaar in tal van verschillende arrangementen. Natuurlijk zijn er nog kortingen als je bijvoorbeeld een Lisboa Pas hebt of één van de vele andere mogelijkhedenheden gebruikt om meerdere locaties in Lissabon te bezoeken. Het is aan te raden om je tickets vooraf online te kopen zodat eventuele wachtrijen voor kassa’s niet aan jou besteed zijn.

De openingstijden zijn van 1 november tot 28 of 29 februari van 9:00 uur tot 18:00 uur.
Vanaf 1 maart tot 30 september is de locatie te bezoeken vanaf 9:00 uur tot 21:00 uur.
Verschillende buslijnen rijden richting deze site. Dat kunnen lijnbussen zijn, maar ook ‘hop on hop off’ bussen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van een taxi of met de fiets er naartoe reizen. Houd er dan wel rekening mee dat het klimmetje naar het kasteel een kuitenbijter is. Gelukkig is de e-bike ook in Lissabon verkrijgbaar om een tocht mee te maken.

5 dingen die je moet weten over het Castelo de São Jorge

Wil je het Castelo de São Jorge bezoeken? Wil je eerlijke en beknopte info lezen over het Castelo de São Jorge? De populaire website 5dingendiejemoetweten.nl heeft de 5 dingen die je moet weten over het Castelo de São Jorge in een handig en beknopt artikel gezet.