LISSABON TIP 8: BAIXA

Na de grote aardbeving van 1755 is een groot deel van Lissabon verwoest, zo ook het gedeelte waar we tegenwoordig de wijk Baixa tegenkomen. Uit de ruïnes van de aardbeving werd onder aanvoering van Markies de Pombal een geheel nieuwe stad opgebouwd. Kenmerkend voor deze wijk zijn de neo-klassistische gebouwen. Letterlijk vertaald is Baixa ‘benedenstad’ en ook is dit het commerciële centrum van Lissabon. Hier kom je veel banken, kantoren en winkels tegen. Wat ook kenmerkend is voor deze wijk zijn de straten die veelal in rechte lijnen lopen wat een weidse indruk geeft. De wijk is populair bij toeristen, mede ook omdat er naast de al eerder genoemde commerciële gebouwen ook veel chique winkels gelegen zijn in deze wijk.

Op deze pagina hebben wij een aantal van de interessante trekpleisters van deze wijk gezet.

Avenida da Liberdade

Als je Baixa bezoekt, dan zul je vrijwel zeker in Avenida da Liberdade terechtkomen. Wanneer de naam van deze straat letterlijk vertalen uit het Portugees komt daar de naam ‘straat van de vrijheid’ uit. Deze 1100 meterlange straat is één van de belangrijkste straten in Lissabon. De straat is maar liefst negentig meter breed en kenmerkend is de opmerkelijk groene omgeving door de vele bomen en mooi gedecoreerde tuinen die langs deze weg te vinden zijn. De straat verbind ook twee belangrijke andere punten in de wijk, namelijk de Praça dos Restauradores en Praça do Marquês de Pombal. Ook de gebouwen aan deze lange brede boulevard zijn een mooie mix van oudere neo-classistische architectuur met moderne architectuur. Bij de creatie van deze boulevard heeft men zich laten inspireren door de boulevards zoals ze in Parijs zijn. Je krijgt hier een mooi beeld van de Portugese architectuur in de periode van de late negentiende tot de vroege eenentwintigste eeuw.

Naast de mooie lange promenade zijn de voetpaden en de rotonden in de straat bezet met traditionele Portugese straatmozaïeken. Naast de variatie in architectuur en de mozaïektentoonstelling onder je voeten zijn er ook een aantal standbeelden die bekende personen uit deze contreien herdenken en een groot monument ten nagedachtenis van de Eerste Wereldoorlog. Dit alles tezamen met enkele van de luxere merkwinkels maakt van de deze straat een geliefde bestemming. Shopliefhebbers nemen alvast wel een extra centje mee om merken als Christian Dior, Chanel, Versace, Balmain, Gucci, Givenchy, Yves Saint Laurent, Michael Kors, Stella McCartney, Christian Louboutin, Donna, Louis Vuitton, Prada, Dolce & Gabbana, Armani, Todd’s, Burberry en nog vele andere luxemerken te bemachtigen.

Avenida da Liberdade

Praça dos Restauradores

Praça dos Restauradores is een belangrijk plein in de wijk Baixa. Je herkent dit plein aan een witte obelisk. Het plein is er gekomen na de Spaanse overheersing om de onafhankelijkheid van Portugal te memoreren. De Obelisk zelf dateert uit 1886 en hierop staan de namen en belangrijke data die betrekking hebben op de Portugese Restauratieoorlog. Hiermee weten we ook meteen hoe het plein aan zijn naam is gekomen. Tijdens deze oorlog streden Spanje en Portugal tegen elkander. Na een vijftal grote veldslagen in een periode van 1644 tot 1665 bemachtigde Portugal uiteindelijk de onafhankelijkheid. De gebouwen rondom het plein zien er prachtig uit. Zeker het uit 1950 daterende Condes Cinema in Modernistische stijl is een streling voor het oog. Ook het oude Éden cinema is met zijn Art Deco Façades een voorbeeld van goede architectuur. Net als bij de Avenida da Liberdade geven de gebouwen aan dit plein een goed beeld van de Portugese architectuur in de laatste drie eeuwen.

Elevador de Santa Justa

Vaak denk je dat een lift slechts een middel is om verdiepingen te overbruggen. Vaak klopt dat ook en valt er weinig eer te behalen wanneer het om de schoonheid van een lift gaat. Gelukkig is de Elevador de Santa Justa een bewijs dat het ook anders kan, en al heel lang. De lift is al gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw. Vanaf de buitenzijde is de lift een opvallende verschijning door zijn gotische ramen met ijzeren maatwerk. De lift werd gebouwd door een leerling van Gustave Eiffel, Raoul Mesnier du Ponsard. Het is gebouwd in een neogotische stijl waarin veel ijzer is gebruikt. Van 1901 tot 1906 werd de lift aangedreven door een stoommachine om daarna te worden vervangen door een elektromotor. De lift verbindt de Baixa met het hoger gelegen Bairro Alto.

De toren is vijfenveertig meter hoog en vanaf de bovenkant verbindt een overdekte brug de lift met het Carmoplein. Wanneer je met de lift boven bent aangekomen kun je via een smalle trap naar het dak van het liftgebouw vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de wijk Baixa. Lange tijd was deze lift de makkelijkste optie om in Barrio Alto te geraken. Hier kwam pas in 1998 verandering in toen het metrostation Baixa-Chiado werd geopend en bezoekers via roltrappen het plein kunnen bereiken. Toch is het nog altijd een leuke ervaring om met Elevador de Santa Justa van Baixa naar Barrio Alto te gaan.

Elevador de Santa Justa