LISSABON TIP 4: MERCADO DA RIBEIRA

De Mercado da Ribeira is kort gezegd een broedplaats voor lekker eten en drinken. De foodmarket van Lissabon gaat eigenlijk al heel wat eeuwen terug in de tijd. Al in 1100 was er namelijk al een versie van de Mercado da Ribeira te vinden in Lissabon. Het betrof toen echter een openlucht markt aan de Praça do Municípo. Later werd deze markt verplaatst onder aan de Alfama. Na de aardbeving in 1755 ontstond het idee om alle markten uit de stad samen te voegen vlak bij de plek waar we vandaag Mercado da Ribeira kunnen bezoeken, namelijk aan de Avenida 24 de Julho tegenover het treinstation. Aan het eind van de negentiende eeuw werd er een overdekte markthal gebouwd, die vervolgens elf jaar later verwoest werd door brand.

Omstreeks 1930 verkreeg de markthal het huidige ontwerp. João Piloto heeft het ontwerp hiervoor grotendeels op zijn naam staan. Het bestaan van Mercado da Ribeira heeft nogal wat te verduren gehad. De deuren moesten zelfs nog een tijd gesloten worden. En daarna kwam er serieuze concurrentie van MARL, een groothandel in voedsel. Pas in 2010 kwam er verandering. Time Out Magazine krijgt toestemming om de inmiddels in verval geraakte Mercado da Ribeira nieuw leven in te blazen. En hoe!

Op 18 mei 2014 werden de deuren geopend van dé nieuwe markthal van Lissabon, Time Out Market Lisboa, alias Mercado da Ribeira. Wanneer je via de hoofdingang onder de klok de markt benaderd, kom je binnen bij de verse bloemen afdeling. Hier kun je kraak verse bloemen kopen of een boeket of ander stukje op laten maken. Aan de rechterzijde bevindt zich de groente en fruit markt, waar handelaren vaak in de ochtend hun goederen aan de man brengen. De linkerzijde van de Mercado da Ribeira is ingericht als foodmarket. Hier kun je de meest lekkere gerechten nuttigen die gemaakt zijn door verschillende chef koks en van verse ingrediënten. Rondom de hal zijn tientallen keukens te vinden met hoofdzakelijk Portugese gerechten. Denk hierbij aan 24-uur gegaard varkensvlees, goed belegde broodjes, pasteitjes, eclairs, black Angus beef, hamburgers, sardines, inktvis, sushi en nog heel veel meer lekkers. Natuurlijk kun je hierbij een perfect passend wijntje of bier drinken, wat je bij dezelfde ondernemer koopt. Je loopt dus compleet met eten en drinken naar je tafel.

Mercado da Ribeira

In het midden van de foodmarket in Mercado da Ribeira staan lange hoge tafels met krukken en enkele lage tafels met banken. Zeker tijdens de spitsuren is het soms zoeken naar een vrij plekje. Tussen de toeristen bevinden zich opmerkelijk veel lokale mensen, wat iets zegt over de prijs en kwaliteit. Mensen zitten er ook met flessen wijn en nuttigen samen meerdere gerechten. Deze manier van eten doet je denken aan tapas, maar de porties zijn hier van een normaal formaat. Als je besteld hebt dan reken je af en krijg je een ‘buzzer’ mee. Op deze manier heb je (hopelijk) voldoende tijd om op drukke dagen een plekje te veroveren, alvorens je na het oplichten van je buzzer je gerecht op kunt halen.

In de Mercado da Ribeira zijn ook enkele shops en wijnbarretjes te vinden. En ook het volgen van een workshop behoort hier tot de mogelijkheden. Bij Academia Time Out kun je namelijk zelf in de keuken aan de slag. De categorie waaruit je kan kiezen is ‘I can’t even fry an egg‘ tot ‘I’m on my way to a Michelin star’. Ook voor kinderen worden er workshops gegeven.

Aan de buitenzijde van de markthal kun je op een terras zitten bij Ginja de Obidos. Hier staan ze bekend om hun kersenlikeur. De lekkerste variant is die van een chocolade cupje die gevuld wordt met dit lekkernij. De smaak doet mij het meest denken aan een omgekeerde kersenbonbon.

Aan de andere kant van de hoofdingang bevindt zich Manteigaria. Zij verkopen het Portugese ambachtelijke lekkernij pastéis de nata. Dit zijn een soort van met pudding gevulde zoete gebakjes waar je eventueel wat poedersuiker en/of kaneel over strooit. In Portugal wordt dit gerecht zelfs geclassificeerd als één van de zeven wonderen van gastronomie. Bij Manteigaria kun je tevens het bakproces volgen, die ze naar eigen zeggen niet heel ingewikkeld vinden. Het is vooral de constante ambacht, waaronder het met de hand kneden en geen chemische toevoegingen waar ze het succes aan wijden.

Op de bovenste verdieping van Time Out Mercade da Ribeira is een zeer gerespecteerd restaurant gevestigd. Chef Manuela Brandão creëert hier spraakmakende gerechten en echte klassiekers. Sinds 2016 is het restaurant Pap’Açorda vertrokken uit de Bairro Alto om zich te vestigen in het hippe en populaire Mercado da Ribeira. Naast dit restaurant op de eerste verdieping is een gezellige bar gelegen. Rive-Rouge staat garant voor een gezellige avond onder het genot van een heerlijke cocktail die je er regelmatig tijdens live muziek kunt nuttigen.

Mercado da Ribeira